marți, 17 iunie 2014

Delta Dunării - locul minunat unde m-aș întoarce

Cred că fiecare dintre noi are pe lista sa de călătorii trecut să ajungă în Delta Dunării, asta dacă nu a ajuns deja. De multe ori rămânem doar cu lista, fără să o punem în practică. Recomand cu căldură să mergeți, nu veți regreta nici o secundă. 
  
Anul acesta am ajuns, la recomandarea și împreună cu prieteni dragi. Nu am mers ca la pomul lăudat, aveam dramul de neîncredere că nu voi fi pe deplin încântată de aceste locuri din două considerente: peștele care nu este mâncarea mea preferată, ba din contra, și "gângăniile" care te hăituiesc.
  
Am ajuns într-o seară de iunie la Dunavățul de Jos, locația destinație, care se află în sudul deltei și cu acces la multe canale sălbatice ale Dunării. De la Tulcea, am coborât un pic, spre Mahmudia, am trecut de Murighiol și am ajuns într-un vechi sat pescăresc: Dunavățul de Jos. Ne-am cazat la o pensiune a cărei curte se oprea într-un canal al Dunării, și unde, deși am ajuns seara târziu, am fost întâmpinați bine și cu o masă copioasă formată numai din pește: crap și somn prăjit, asezonate cu mujdei și înnobilate cu un vin alb potrivit. A fost începutul unei minivacanțe minunate. 

A continuat a doua zi cu o plimbare prin diverse canale: Canalul Lipovenilor, canalul Dunavăț, canalul Dranov care trece pe lângă lacul Dranov, canalul Perișor care duce la Perișor. Aici, la Perișor, unul din canalele Dunării se apropie foarte mult de mare și poți cu ușurință să ajungi de pe Dunăre, pe uscat și apoi pe malul mării. Am făcut prima baie în mare din acest an, în acest colț de lume, departe de civilizație. O plajă lungă, plină de scoici care se întinde cât vezi cu ochii în zare. Aici cândva a fost o pescărie și încă se mai văd clădiri din acea perioadă. 

Plimbarea pe multitudinea de canale a fost o adevărată bucurie. Fiecare canal arată în felul său, unele au mai mult stufăriș, altele au mai multe sălcii, altele au malurile mai late și mai inundate, altele sunt mai înguste. Toate ascund gângănii de diverse culori, păsări minunate care își luau zborul la trecerea noastră, făcând o mică paradă pentru noi. Am văzut egrete, berze, cormorani, lișițe, păsări pe care nici nu le-am identificat. O pasăre de culoare albastră ne-a atras atenția în mod deosebit. Nu știam cum o cheamă, dar am aflat ulterior: dumbrăveancă. O pasăre deosebită prin coloristica penelor sale: pe cap, pe burtă, la baza aripilor și pe gât penele sunt de culoare albastru deschis, pe spate se îmbină cu o nuanță de maron, iar pe vârful aripilor și pe coadă găsim un albastru mai închis.  
  
La pensiune, seara, începea concertul de broaște, care se termina târziu în noapte. Pe pontonul pensiunii am deprins tainele pescuitului: ce fel de ac ne trebuie pentru peștii din zonă, ce lungime să aibă firul de la pluta pana la ac, ce fel de momeală, câtă răbdare trebuie să ai. Cărțile de la pensiune ne-au ajutat să ne mai îmbogățim cunoștințele în ceea ce privește diversitatea păsărilor din zonă, dar și a peștilor. Pescuitul nu este pentru mine, însă norocul începătorului mi-a dat un pic de curaj în prima zi. 
  
Am mai făcut o plimbare pe canale, de această dată nu spre mare ci prin alte locuri în căutarea vietăților minunate care trăiesc în bună pace în aceste locuri. Destinația a fost lacul Solomon, o zonă inundată artificial în partea sudică a deltei, dar care ascunde minunății fără margini. Aici, printre smocurile de stuf și papură, găsești zeci de cuiburi de lișițe, găinușe de baltă, kire, lebede, rațe colorate divers. Familiile de păsări ieșiseră pe înserat la plimbare liniștite și se grăbeau spre stufăriș imediat ce ne simțeau prezența. Fantastică a fost primirea făcută de miile de broaște care își au sălașul în acele locuri. La intrarea pe unul din cotloanele lacului, toate broaștele din zonă au început să orăcăie. Nu mi-am dat seama dacă de supărare sau de bucurie, dar senzația era ca la intrarea într-o mare arenă. Cred că așa se simt sportivii când intră în arenă și sunt ovaționați de spectatori. "Orăcăiala" era infernală, însă foarte interesantă. Ulterior, broaștele s-au obișnuit cu noi și s-a făcut liniște. Am colindat mai departe. Am văzut lebede, pelicani și apusul de soare peste stufăriș.  

Am colindat spre acest loc pe canale cu nume și fără nume. Se spune că, pe vremea lui Grigore Antipa care a ajutat la amenajarea Deltei Dunării, cei care reușeau să sape câte un canal, acesta primea numele celui care l-a făcut. Este cazul canalului Vanghelie. Citind acum de cele făcute de Grigore Antipa, parcă nu îmi vine să cred : 
"Grigore Antipa a pus la cale, cu sprijinul regilor Carol I și Ferdinand, un plan de exploatare rațională a pescăriilor din lunca și delta Dunării, și de la limane (limanele Basarabiei și ale Dobrogei de la nordul și sudul gurilor Dunării). Conform principiilor ecologice ale lui Haeckel, acest plan a dublat în zece ani producția de pește și de icre negre, fără să distrugă mediile și îndeosebi locurile de înmulțire ale peștilor. Cherhanalele cooperative au înbunătățit situația pescarilor, astfel că sistemul Antipa, foarte avansat pentru timpul său, a fost preluat de regimul comunist în 1947 și dezvoltat până în anii 1965. Dar ulterior a fost înlocuit cu sistematizarea desecărilor, a îndiguirilor și a canalizărilor. Politica ecologică de optimizare a fenomenelor naturale, numită de Grigore Antipa geonomie a fost înlocuită cu una de contrariere a lor, care a dus logic la accelerarea curentelor pe canale, la eutrofizarea zonelor stagnante, și la prăbușirea productivității peștelui (parțial compensată astăzi in piscicultură)" (http://ro.wikipedia.org/wiki/Grigore_Antipa).
În toată perioada cucul a cântat de dimineață până spre seară, ascuns de nu-l vedeam. O singură dată am reușit să îl vedem. L-am recunoscut imediat pentru că arată ca într-o poză dintr-un manual școlar.

Legat de partea culinară, ce pot să spun... peștele bine făcut este o mâncare delicioasă, preparat sub diverse forme: ciorbă, saramură, prăjit sau la grătar... totul este delicios. M-am întors din Deltă ca mare amator de mâncăruri bune din pește. 
  
Să fii turist în Delta Dunării este o experiență deosebită. 
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu