sâmbătă, 25 mai 2013

Chilia lui Daniil Sihastrul


Frumoasa este Bucovina. Nici cuvintele nu pot exprima intru totul frumusetea acestei zone din Romania. Am avut divina inspiratie sa imi imi aleg ca destinatie aceasta zona si minunata placere sa ajung acolo si sa ma las incantata de peisajul deosebit , de bisericile pline de istorie si de povesti pline de spiritualitate. Vizita in aceste locuri iti curata sufletul si iti ofera o alta perspectiva asupra vietii.

Prin peregrinarile pe acest taram, am ajuns la Chilia lui Daniil Sihastru. Eram in satul Putna, un sat foarte frumos, poate unul din cele mai frumoase sate pe care le-am vazut eu pana acum. Dupa vizitarea manastirii ne-am dorit sa ne abatem si pe la chilie. Mai fusesem in copilarie prin aceste zone, insa anii trecuti de atunci mi-au estompat amintirile. Indicatoarele ne ghideaza drumul catre chilie. De la Manastirea Putna pana la chilie nu este mult, aproximativ 1km. Ajungem aproape de locul unde odata era un pod, dar acum era daramat. Noroc insa ca era o cale putin ocolita care ne-a dus la chilie.

Aici langa drumul neasfaltat, pe partea stanga, ingradita de un gardulet, se afla chilia. Ea este sapata intr-o stanca destul de mare, stanca aflata la marginea padurii. In partea dreapta a drumului este o pasune marginita de un parau numit Vitau. Era spre seara, iar crepusculul si linistea ce ne inconjura ne-a oferit o atmosfera de poveste. Aici, cu sute de ani in urma, calugarul Daniil s-a hotarat sa apuce drumul sihastriei si a inceput sa sape cu o dalta in stanca, pentru a-si face locasul sihastriei. A sapat ani la rand pana sa ajunga in acest format si a locuit, se spune, cam 20 de ani in aceasta chilie.

Am urcat scarile ce duc deasupra paraclisului, unde este si o cruce, dupa care am coborat in fata lui. In interior se vedeau cateva insemne bisericesti, in rest stanca si simplitate. Cand vrei sa fii alaturi de El nici nu iti trebuie multe obiecte. Sub aceasta capela este sapata si chilia in care s-a adapostit de fiarele salbatice si de vreme a rea, sihastrul Daniil.

Se spune ca si-a ales drumul sihastriei ca pedeapsa ca nu si-a putut tine cuvantul fata de staretul manastirii. Povestea spune ca s-a nascut cu numele Dumitru si s-a calugarit schimbandu-si numele in David la manastirea Vicovul de sus. Castiga bani, pentru a trai si pentru a dona celor nevoiasi, din cioplirea de linguri de lemn. Era un calugar foarte evlavios, petrecandu-si multe zile cu rugaciune si postind. Intr-una din zile a auzit ca in zona Siretului era un targ unde, s-a gandit el, ar putea vinde lingurile pe care le avea facute pentru a strange bani sa-i dea saracilor. Asa ca s-a dus la staret sa isi ceara binecuvantarea acestuia pentru a pleca. A primit binecuvantarea, insa avea termen sa se intoarca in 3 zile. La Siret oamenii il cunosteau si veneau la el sa le spuna rugaciuni si sa le dea binecuvantari, astfel ca nu a putut sa plece cand trebuia. A vazut ca timpul trece, dar si-a spus ca datoria cea mare era sa aline suferintele oamenilor nevoiasi, rugandu-se impreuna cu ei. Asta l-a facut sa ajunga cu o zi intarziere inapoi la manastire. Aici si-a primit mustrare de la staret si a fost pedepsit sa nu mai iasa din manastire o lunga perioada de timp. Nu mustrarea sau pedeapsa l-a facut sa ia decizia sihastriei, ci vinovatia pe care o simtea pentru ca a incalcat cuvantul staretului. Asa ca si-a luat numele de Daniil Sihastru si a plecat de la manastire. A gasit un loc pustiu, langa care curgea un parau, intr-o padure cu stanci si a inceput sa isi faca lacasul.

Mai sunt si alte legende legate de acest sihastru din care aflam ca el a fost ca un parinte spiritual pentru Stefan cel Mare. Povestea spune ca intr-o noapte furtunoasa, pe cand era in chilia sa, la usa ii bate insusi domnitorul Stefan cel Mare, care fusese la vanatoare, dar se ratacise de ai sai tovarasi. Noaptea aceea a petrecut-o Daniil Sihastru cu domnitorul. Ce vorbe s-au spus, ce povesti s-au depanat nu stie nimeni, insa dupa acea noapte Stefan a hotarat ca nu departe de chilie sa se inalte mandra manastire Putna, numita dupa raul care trece in apropiere. Stefan cel Mare se pare, ca a fost sfatuit ca pentru a obtine sprijinul lui Dumnezeu in actiunile sale sa construiasca biserici si asa a facut, a construit 23 de biserici in toata zona Moldovei. Odata cu inaltarea manastirii s-a creat si satul Putna, iar sihastrul a plecat de la chilie. Multi ani nu s-a stiut unde s-a aciuat sihastrul, dar iata ca legendele spun de o alta intalnire a acestuia cu Stefan cel Mare, undeva pe langa paraul Voronetului. Era dupa o batalie cu turcii, iar Daniil l-a sfatuit sa isi stranga oaste si sa continue lupta si va castiga. Asa s-a intamplat si drept multumire a fost construita mandra manastire Voronet.

Iata cum, acest sihastru evlavios, cu o mare credinta in Dumnezeu a reusit indirect sa isi puna amprenta in zona Moldovei si Bucovinei. Mormantul sfantului, caci a fost canonizat sfint de catre Biserica Ortodoxa, se gasestea la Manastirea Voronet, acolo unde si-a petrecut ultimii ani de viata ca staret al manastirii.

Am plecat de acolo cu o mare liniste in suflet. Zona respectiva iti da o stare de spirit deosebita, daca esti pregatit sa o imbratisezi.

View Larger Map

Un comentariu:

  1. Este un obiectiv turistic special. Mi-ar face placere sa il vizitez. Din legende o stiam doar pe cea cu Stefan cel Mare, ne aporta o lectie minunata.
    Salutari din Turda, jud. Cluj!

    RăspundețiȘtergere