duminică, 19 august 2012

Biserica fortificata de la Prejmer

Se spune ca la inceputul anilor 1200, cavalerii teutoni au primit de la regele Ungariei drepturi asupra unui teritoriu aflat de-a lungul raului Tarlug, unde a crescut localitatea Prejmer. Acestia au inceput constructia bisericii din localitate. Au ridicat astfel o mandra biserica in stil gotic burgund, avand forma de cruce. Localitatea Prejmer se afla pe drumul ce leaga Brasovul de Pasul Buzau, adica una din intrarile popoarelor migratoare si mai tarziu a turcilor pe teritoriu Imperiului Ungar. Astfel, pe la 1400, in urma invaziilor turcesti biserica a fost fortificata. Zidurile circulare care inconjoara biserica sunt inalte de aproximativ 12 m si groase de 3-4 metri, intarite la exterior cu bastione circulare. Curtea formata are un diametru de aproximativ 80m.

Biserica fortificata, se spune ca a fost atacata de 50 de ori de turci si nu a putut fi ocupata de ei niciodata.

Vizitarea bisericii fortificate de la Prejmer este o experienta deosebita. Din afara, pare o cladire relativ noua, bine intretinuta, construita in stil sasesc. Intrarea se face printr-un culoar, pe o poarta mare si veche, intr-o prima curte micuta. De aici incepe sa se arate adevarata frumusete a lacasului. Intrarea in curtea principala se face printr-un gang boltit, lung de aproximativ 50 m, folosit pentru apararea intrarii in cetate. Din loc in loc, de-a lungul gangului, sunt camarute minuscule unde se puteau ascunde luptatorii sau unde se puteau depozita armele. La mijloc este un gratar din lemn cu dinti de fier, folosit pe vremuri pe post de poarta de aparare. Acum, poarta este deschisa.

La capatul gangului se ridica linistita si placuta cladirea bisericii, avand intrarea pazita de doi copaci. Un aer racoros iese din mareata cladire. In interior, boltile gotice se imbina armonios cu geamurile in forma de rozete. In capat se vede orga din 1800. Altarul se spune ca este cel mai vechi din Transilvania (mijlocul sec XV) si este format din trei panouri: unul central si doua laterale pictate pe ambele fete cu scene religioase importante: Patimile lui Isus.

Iesim din biserica si incepem incursiunea prin curtea interioara. Zidul este captusit pe interior cu zeci, chiar sute de camarute dispuse pe 3 sau pe alocuri 4 niveluri. La fiecare camarutza duce cate o scara... totul este asimetric, ca un mic labirint de scari, coridoare si usi. Am stat cateva minute bune sa urmaresc o parte din scari la ce camere duc. La un moment dat descopar o scara ce servea, daca era mutata, intrarii in doua camarute. Incepem si noi incursiunea pe scarile si culoarele de lemn. Vedem o sala de clasa veche, un dormitor cu mobilier vechi, diverse ateliere... dupa care descoperim o scara ce duce sus la drumul de straja. De-a lungul intregului zid se intinde acest drum de straja lat de 2m. Din loc in loc zidul era prevazut cu guri de tragere si ciocuri de turnare a smoalei tesau apei clocoti. Tot aici se gaseste faimoasa "orga mortii", care este  formata dintr-o scandura ce se roteste in jurul unui ax de fier. Pe fiecare parte a scandurii se prindeau 5 tevi de pusca in locuri speciale. In timp ce se tragea cu 5 pusti dintr-o parte a scandurii, celelalte 5 erau incarcate, ajungand astfel la un tir aproape continuu, iar inamicii erau tinuti la distanta.

Pe timpul asediilor, satenii se adaposteau cu toata familia in interiorul cetatii, fiecare casa avand o camaruta la adapostul zidurilor. Se pot vedea si acum pe usile camerelor numarul casei careia apartineau. Pe timp de pace, aici isi depozitau proviziile, pentru ca atunci cand veneau atacatorii agoniseala sa le fie adapostita deja, sa poata rezista asediilor si in acelsi timp sa nu o lase prada invadatorilor. Acesta este un sistem de organizare sociala des intalnit la sasii din Transilvania din acea vreme. 

Biserica fortificata de la Prejmer este in patrimoniu UNESCO inca din 1999 alaturi de alte inca 6 biserici de acelasi fel: Calnic, Viscri, Darjiu,  Biertan, Saschiz si Valea Viilor. Pe vremuri Transilvania era presarata cu aproximativ 300 de astfel de biserici, din care la inceputul seculului XXI mai erau 150. Se spune ca acestea formeaza unul din cele mai dense sisteme de fortificatii medievale bine pastrate de pe continentul european.

Am plecat de acolo incantata de ce am vazut si aflat. E frumos sa fii turist in Romania!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu