vineri, 20 iulie 2012

Cetatea Sighisoarei si Festivalul Medieval

Sighisoara este poate cel mai bine conservat oras medieval din Romania. Este un mic oras fortificat care dateaza din vremuri indepartate (1191 conform cronicarului Krauss), intemeiat de sasi cu scopul apararii granitei de est a Ungariei . Initial nefortificat, distrus in timpul invaziei tatarilor si reconstruit, fortificat odata cu amenintarea turcilor.
Orasul a jucat un important rol strategic si comercial secole de-a randul in aceasta parte a Europei. Numarul mare de mestesugari si artizani concurau cu succes orase importante din Germania, iar contactele comerciale se intindeau pana in Olanda si Persia. Existau aici 15 bresle de mestesugari si 20 de ramuri artizanale; fiecare breasla fiind responsabila cu construirea unui turn si apararea acestuia. Au fost astfel construite 14 turnuri si 4 bastioane, din care au ramas 9 turnuri si majoritatea bastioanelor.

 Aici se spune ca s-a nascut Vlad Tepes in 1431.

Am vizitat acest oras in tihna, odata cand eram in trecere. Am intrat in atmosfera foarte repede. Pentru mine, ca o iubitoare de cetati, castele si palate, nu a fost prea greu sa imi imaginez cavaleri si domnite mergand pe strazile pietruite, mestesugari sau artizani muncind de zor. Istoria este la orice pas ...cladirile, turnurile, bastioanele, strazile si muzeele se combina armonios oferind vizitatorilor placuta atmosfera medievala.

Am revenit ulterior in aceasta atmosfera minunata odata cu festivalul medieval de acum cativa ani. Acesta mi-a oferit o experienta diferita fata de prima vizita. Cu ocazia festivalului, orasul medieval s-a animat; pe strazi au aparut cavaleri, domnite, poeti si pictori. Am reusit sa petrec o noapte intreaga pe strazile cetatii vizionand spectacole de teatru, spectacole muzicale medievale si moderne, scenete, privind reprezentatii de turnir si batalii cu sabii. La acest festival intri in alta lume, o lume in care aproape totul este posibil... pana si sarutarile pe gratis...

Pentru cei care nu stiu, anual se organizeaza festivalul medieval de la Sighisoara in ultimul weekend al lunii Iulie. Anul acesta s-a facut o exceptie: se tine cu un weekend inainte (din considerente politice).

Mi-a placut sa fiu turist in Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu