duminică, 27 februarie 2011

Cetatea Poienari

Poienari este o cetate care merita vizitata. Am trecut de mai multe ori spre Transfagarasan pe langa lacul Vidraru, dar nu am bagat niciodata de seama indicatoarele turistice care semnalau existenta cetatii. A trebuit sa vad un documentar despre metode de tortura, ca sa aflu de ea. Cum am aflat, am fugit intr-un week-end sa o vizitez.

O poti vizita daca te indrepti spre Vidraru, aproape de baraj. Este situata pe un varf de munte, in capatul celor 1480 de trepte care urca pana la ea. Urcusul pe scari este lung, dar placut, pentru ca traversezi printr-o padure superba si deasa de fag.

A fost construita pentru refugiul domnitorilor si pentru adapostul unei garnizoane mici. Constructia s-a realizat in doua etape: sec XIII pe vremea lui Negru Voda si ulterior imbunatatita cu zidurile de incinta si turnurile semicirculare pe vremea lui Vlad Tepes in sec. XIV. Exista o legenda prin care Vlad Teles a pedepsit pe boierii targovisteni pentru tradare, punandu-i sa refaca cetatea, care la acel moment era o ruina.

Cetatea a cunoscut un asediu al otomanilor in anul 1462. Legenda spune ca Vlad Tepes fiind incoltit de Mehmed II s-a retras in cetatea Poienari impreuna cu cativa osteni. Turcii au bombardat cetatea de pe un munte vecin (Pietricica) si i-au daramat zidurile. Voievodul a reusit sa fuga in urma unui siretlic: a gasit 7 frati fierari pe care i-a rugat sa puna invers potcoavele cailor cu care fugeau reusind astfel sa ii indrume pe urmaritori in alta directie. 

A fost abandonata in 1550. In urma cutremurului din 1915 o parte din ziduri s-au prabusit, iar aspectul actual al cetatii este datorat ultimei restaurari din 1972 cand au fost construite si treptele.

Interesant este de stiut ca despre Cetatea Poienari vorbeste Jules Verne in cartea sa "Castelul din Carpati".

Din anul 2009, se organizeaza anual, la finele lunii august, Dracula Fest in Areful, localitate aflata in apropierea cetatii.

A fost o experienta placuta pentru un final de saptamana si nu numai si va recomand cu placere sa o vizitati.

Ca si o curiozitate, in Bucuresti este construita o replica de mai mici dimensiuni a acestui castel. Este vorba de castelul/bazinul de apa din Parcul Carol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu