vineri, 15 iunie 2012

Cheile Oltetului si pestera Polovragi

Toate au un inceput... iar inceputul pasiunii mele de a-mi cunoaste tara, a fost descoperirea Cheilor Oltetului si a pesterii Polovragi. 

Veneam pentru prima data in aceasta zona si apropiindu-ne de Horezu am vazut in departare ceva interesant si curios: sirul muntos era intrerupt brusc. Cu prima ocazie am plecat sa vedem ce este acolo, in acea crapatura in munti. De pe DN67, drumul intre Ramnicu Valcea si Tragu Jiu, dupa Horezu, la un moment dat mergem in dreapta spre manastirea Polovragi, pe langa care trecem si ajungem la Cheile Oltetului. 

Oltetul este un afluent al Oltului care izvoraste din muntii Capatanii si care la iesirea dintre munti ajunge sa formeze granita intre muntii Capatanii si frumosii munti Parang. Mergem pe drumul forestier care serpuieste frumos intre cele doua masive muntoase. Oltetul curge inspumat in albia sa, care se afla la aproximativ 20m sub nivelul drumului. Peisajul este de o frumusete rara, pastrand salbaticia naturii in toata splendoarea sa.

Nu mult dupa intrarea in chei, am descoperit si pestera Polovragi. Initial nici nu am putut sa ii pronunt numele, dar acum este bine intiparit in memoria mea. Pestera se afla pe partea dreapta a raului cum patrundem in chei, in versantul Muntilor Capatanii. Se spune ca a fost formata de Oltet, pe aici fiind un vechi curs al sau. Se spune ca nu se stie unde isi are capatul. Lungimea explorata este de aproximativ 10km, dar se banuieste ca pestera este poate de 3 ori mai lunga, fiind astfel printre cele mai lungi pesteri din tara. Are o foarte mare vechime, fiind gasite aici o serie de picturi rupestre. Se spune ca prin pestera se poate ajunge pana la ruinele cetatii dacice fortificata ce se afla deasupra. Tot aici se spune ca ar fi locuit marele Zalmoxis, ca s-ar fi retras dupa cuceriea Daciei de catre romani, iar picaturile de apa ce cad de pe varfurile stalactitelor ar fi lacrimile lui, care plang soarta poporului. 

Pestera are o atmosfera placuta, temperatura este aproape constanta tot timpul anului, aproximativ 10 grade Celsius. Este alcatuita dintr-o galerie principala din care se desprind galerii secundare. Doar 800 - 900m sunt partea vizitabila, zona fiind amenajata si electrificata. Aici gasim "scaunul lui Zalmoxe", "Sala Divina", "Bolta insangerata", "Moartea cu coasa", "Decebal si dacul " si multe altele.

Am revenit in zona dupa aceasta descoperire si pe viitor cu siguranta voi merge din nou.

3 comentarii:

  1. Minunate pozele. Mereu mi-am dorit sa ajung pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am auzit niciodata de chestiile astea. Poate ajung si eu vara asta pe acolo...ms pentru idee si bafta in continuare

    RăspundețiȘtergere