vineri, 25 ianuarie 2013

Cascada Cailor

V-ati intrebat care este cea mai inalta cascada din Romania? Pana cand am vizitat Cascada Cailor nu m-am intrebat. Mereu m-am bucurat de frumusetea locurilor fara topuri sau statistici, dar acum, ceva m-a intrigat.

Ne trezim intr-o dimineata in Borsa, Maramures, cu gand sa ajungem la Cascada Cailor. Vremea nu prea tinea cu noi si nici telecabina, care ne-ar fi dus sus pe munte, mai aproape de cascada. Nu ne-am descurajat, aveam chef de o plimbare montana chiar daca era un 1 decembrie ploios. Asa ca analizam optiunile si purcedem pe traseul marcat cu triunghi rosu, pe cararea ce ne ducea in inima muntilor Rodnei.

Cascada se afla la cota 1300 si noi am pornit de la 950m altitudine, deci era ceva de urcat. Traseul nu este asa lung, doar de 4 km. Iesim din localitate pe un drum forestier care urca un pic, pentru a ne arate frumoasa priveliste cu pasuni si case rasfirate pe culmile blande, inainte de a ne conduce prin padurea de conifere. Drumul este foarte frumos, cu zone cu urcus accentuat, pe care iti cam pierzi respiratia, dar recompensa finala merita eforul.

Am ajuns in zona cascadei, insa aceasta se ascundea in cea mai mare parte, sub un val de ceata. Mai stam prin zona uitandu-ne cu nesat la formele ei, iar ea incepu incet sa isi dezveleasca firele de apa limpede ce se prelingeau pe stanca abrupta si umeda a Pietrei Rele. Rochia de ceata se ridica tot mai sus, dezvelind din ce in ce mai mult din maretia cascadei. Rugaciunile nu ne-au fost insa ascultate pana la capat, valul de ceata a pastrat acoperite pentru noi inaltimile ametitoare ale cascadei.

Apa acestei cascade nu vine de la un rau care izvoraste din inima muntilor, asa cum ne-am astepta, ea este adunata doar din ploi si din topirea getarilor intr-un circ glaciar numit Podul Cailor, situat pe culmea muntelui Piatra Rea, iar de acolo apa se pravaleste jos formand aceasta cascada, cu mai multe trepte, cu caderi succesive de 40m si de 20m.

Dar de unde vine numele cascadei... nu am vazut nici un cal in preajma...de unde vine numele.
Legenda cascadei Cailor

Muntele Piatra Rea datorita pasunilor sale întinse era locul preferat al localnicilor pentru a tine din primavara pâna în toamna "stavele" (hergheliile) de cai. Insa acest rai al cailor nu era chiar asa de linistit. Din când în când ursul incerca sa îsi gaseasca o prada usoara din zecile sau chiar sutele de cai de pe munte. Însa într-un loc deschis sansele ursului erau slabe. 
Asa ca ursul de obicei încerca sa incolteasca cai deasupra prapastiilor de la actuala Cascada a Cailor. Aici sarmanele animale nu aveau alta solutie decât sa se arunce în hau, astfel ursul având câstig de cauza. Într-o noapte întunecata, fara vizibilitate si cu o furtuna de proportii, ursul a venit din nou sa îsi aleaga o prada. Speriati de fulgere si de atacul neasteptat al ursului, animalele au luat-o la goana, direct spre prapastie. Unii dintre ei au scapat dar o multime de animale au cazut în prapastie, ursul alegându-se dupa spusele localnicilor cu vreo 15 cai.
De atunci localnicii marcati de eveniment au început sa foloseasca numele de Cascada Cailor. Dar nu numai cascada a primit acest nume. Muntele se numeste Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor, iar pâraul care se pravaleste jos pe abrupturi se numeste Izvorul Cailor.

Ei bine, cascada are 90m inaltime, chiar 100m dupa unele surse. Unii spun ca este cea mai inalta cascada din Romania, dar asta pentru ca putini stiu de o alta cascada, de 130m inaltime, care se afla in Mehedinti: cascada Cociu.

Ma voi intoarce la aceasta cascada, sa o admir in intreaga sa speldoare.

2 comentarii:

  1. De cascada Cailor stiam dar de cealalta, Cociu, e prima data cand aud. O informatie buna, multumesc :).

    RăspundețiȘtergere
  2. superb ,imi place mult !!! :) valea vaserului e minunata mai ales pentru mocanita !!! de abea astept sa ajung acolo

    RăspundețiȘtergere