sâmbătă, 26 mai 2012

Vulcanii noroiosi

O calatorie selenara. Asa as numi vizita la Vulcanii noroiosi, pentru ca de cum am pus piciorul pe pamantul de acolo am simtit ca am aselenizat. Eram insa in Romania, judetul Buzau langa localitatea Berca.

Vulcanii noroiosi sunt rezultatul iesirii la suprafata a unor gaze naturale de la adancimi mari, de aproximativ 3000 m, care in drumul lor spre suprafata antreneaza namol si apa. Se creaza astfel conuri vulcanice interesante, asemanatoare celor clasice doar ca in miniatura. Aspectul selenar este dat de namolul uscat si crapat de soare si lipsa de vegetatie.

Nu stiu cum a trecut timpul petrecut acolo. Suprafata pe care se intind vulcanii este destul de mare si alergatul dupa vulcani, privitul minute in sir cum iese namolul de culoare gri din adancuri sub forma unor bulbuci de diverse dimensiuni te fac sa pierzi notiunea timpului. Nu mai spun de vaile adanci create de vulcani, ca niste dune de nisip, dar facute din argila, unde faceam adevarate sesiuni de escalada.

De aceasta zona se leaga si o frumoasa legenda.  

Pe vremea lui Mihnea al III-lea si a Doamnei Neaga traia un balaur care locuia in acea zona unde azi gasim localitatea Berca. Satenii acelei zone o indrageau pe doamna Neaga, dar cand balaurul a inceput sa le prade agoniseala si sa parjoleasca tot pe unde trecea s-au plans Doamnei si i-au spus ca doar Arbanas, fiul ei, poate, cu sabia si inima lui sa infranga balaurul. Baiatul era tanar si dornic sa isi masoare fortele cu cineva pe masura sa pentru a dovedi oricui ca are in el os domnesc; asa ca a pornit la drum. Trece peste dealuri si ajunge in Valea Slanicului unde vede nenorocirile provocate de balaur si oamenii necajiti si ramasi fara provizii pentru iarna ce urma sa vina. Luandu-se dupa urme ajunge la un deal golas pe coama caruia se odihnea balaurul, dar o pereche de ochi din cele sapte capete ramasese de veghe fiindca la apropierea flacaului balaurul s-a trezit. Viteazul Arbanas ii tinti unul din capete cu o sageata si pana sa se dumireasca balaurul ce s-a intamplat flacaul ii taie capul cu palosul. Ingrozit de durere balaurul a fugit spre ascunzatoarea lui. Pe drum in zadar a incercat sa se apere aruncand flacari spre flacau, acesta, prin miscari agere si indraznete, mai taie inca un cap balaurului. In final lighioana a intrat printr-o gura tainica in glod, la ascunzatoarea din Berca si a ramas pentru vesnicie acolo, nemaindraznind sa iasa la lumina de teama lui Arbanas. Prin preajma ascunzatorii n-a mai crescut de atunci si nu creste nici in ziua de azi fir de iarba, iar pamantul este vanat si crapa peste tot. Din loc in loc fierb mici ochiuri de namol si ies la lumina mici basici ca de sapun. Zice legenda ca pamantul uscat ar fi pielea balaurului, iar prin ochiurile in necontenita fierbere ar iesi sangele murdar si blestemat al fiarei. 
 

In Romania mai sunt si alte zone in care sunt vulcani noroiosi activi, insa nu sunt asa de renumiti precum cei din Buzau.


2 comentarii:

  1. recunosc, nu stiam de existenta acestor vulcani. am citit cu mare interes. bravo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut. Acum poti castiga bani cu blogul tau foarte repede usor si simpli, intra pe urmatoril link si vei vedea articole legate despre cum sa castigi bani stand acasa. De ce sa nu scoti un ban cinstit prin munca de la calculatorul tau de acasa? Intra pe http://www.light-blog.in/?cat=667

    RăspundețiȘtergere