De sarbatorile pascale un loc deosebit pentru a lua lumina este Manastirea Neamt, cel mai mare si mai vechi asezamant monahal din Moldova. Aici se impletesc frumos istoria, credinta, arta si traditia, iar cantul calugarilor te duce intr-un taram mai calm, mai cald si mai bun.
Inainte de a intra in manastire, am ramas uimita la vederea unei cladiri mai speciale prin forma sa circulara si acoperisul sau inalt de 30m: aghiazmarul (baptisterul). Acum este amenajata o librarie, dar pe vremuri se folosea pentru sfintirea apei la marile sarbatori.
Intrarea se face printr-un gang al turnului clopotnita decorat cu picturi crestine inspirate din Vechiul Testament si cu o poarta masiva de lemn datand din 1759.
Intre zidurile manastirii, foarte bine conservata, se inalta biserica Inaltarea Domnului construita acum mai bine de 500 de ani de catre Stefan cel Mare. Se pare ca aceasta biserica este deosibita de celelalte ctitorii ale domnitorului prin introducerea unor noi elemente arhitecturale: pridvorul, situat intre intrare si pronaos. Fatada imbina intr-un mod armonios elemente arhitecturale bizantine (ceramica smaltuita, caramizi si discuri divers colorate) cu elemente din arhitectura gotica ( arcadele specifice stilului la usi si ferestre, contraforturi). In interior, trecem de pridvor si ne inchinam la moastele sfantului necunoscut aflat in pronaos; trecem mai departe in sala mormintelor unde se gaseste inmormantat si Stefan al II-lea, unchiul lui Stefan cel Mare. Se spune ca in aceasta biserica, icoana Maicii Domnului ce troneaza in partea stanga dinspre altar, a fost pictata in anul 665 in Lida. Este o icoana facatoare de minuni si a fost daruita domnitorului Alexandru cel Bun in anul 1429 de catre imparatul bizantin al vremii.
In cadrul manastirii mai este o biserica incadrata in zidul manastirii: Biserica Sf. Gheorghe. Este o biserica mai noua, ce a fost mutata de curand intre chiliile de pe latura de est a manasirii pentru a fi pusa in valoare si mai mult biserica stefaniana.. In interiorul ei se gaseste o copie a unei icoane binecunoscute de crestini aflata intr-o biserica de pe muntele Athos, "icoanda cu trei maini". Tot in interiorul acestei biserici ne-au intampinat bucate prospete, specifice sarbatorii care asteptau binecuvantarea preotilor.
"Veniti sa luati lumina! Hristos a inviat!"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu